Προτάσεις διαμονής

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις διαμονής και τον τιμοκατάλογο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Αναχωρήσεις

Οι αναχωρήσεις αναγράφονται αναλυτικά στον τιμοκατάλογο

Βαρσοβία Κρακοβία

6 ημέρες

ΧΑΡΤΗΣ

Βαρσοβία Κρακοβία

Οι δυο πιο αξιόλογες πόλεις της Πολωνίας, Βαρσοβία και Κρακοβία, αποτελούν ένα μοναδικό κράμα αρχιτεκτονικής και ταμπεραμέντου. Η Βαρσοβία βρίσκεται στη καρδιά της χώρας τόσο από γεωγραφική όσο και από πολιτική άποψη. Περπατώντας στη παλιά πόλη δύσκολα θα πιστέψετε, ότι το ιστορικό της κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία μέσα από αρχεία και παλιές φωτογραφίες. Ό,τι της λείπει σε αρχαιότητα το κερδίζει σε δυναμισμό. Η Κρακοβία από την άλλη, πρωτεύουσα της Πολωνίας για 500 χρόνια, αντίθετα με τη Βαρσοβία, ξέφυγε της καταστροφής και αποτελεί μια πόλη-κόσμημα που κρύβει θησαυρούς γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και τόνους τέχνης.  Θεωρείται η χαϊδεμένη πόλη της χώρας με μια θαυμάσια Παλιά Πόλη.

1η ημέρα: ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

 

Πρωινή αναχώρηση με πτήση για τη Κρακοβία. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες  πόλεις της Πολωνίας, από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της Ευρώπης, και είναι ευτυχώς ανέγγιχτη από την καταστροφή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 έως το 1569. Στην ξενάγηση που ακολουθεί θα επισκεφθούμε την Εβραϊκή γειτονιά, Κάζιμιερτς, με τις επτά συναγωγές, θα δούμε το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο στο λόφο του Βάβελ, τον Καθεδρικό Ναό με τους Βασιλικούς τάφους και την Καμπάνα, το Πανεπιστήμιο Γιαγκελονιάν και την μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης με την Εκκλησία Μαριάτσκι. Αφιερωμένη στην Παναγία, είναι ο ναός όπου ο -αγιοποιηθείς πλέον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης και αργότερα καρδινάλιος. Από το καμπαναριό της επιβλητικής εκκλησίας, κάθε μία ώρα, ειδικά επιφορτισμένος για το σκοπό αυτό τρομπετίστας παίζει μια μελωδία που απλώνεται σε όλη την πλατεία. Το δε αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, στο κέντρο της πλατείας, το κέντρο του εμπορίου των υφασμάτων για αιώνες, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια για λίγη ξεκούραση. Το απόγευμα προτείνουμε να  περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της πόλης, και να απολαύσετε ποτό η φαγητό στα δεκάδες μπαράκια και εστιατόρια που κατακλύζουν τη κεντρική πλατεία της. H Κρακοβία υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 έως το 1569. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλόνων (1386 – 1572). Το 1569 ξεκίνησε η παρακμή της με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Βαρσοβία από τον Σιγισμούνδο Γ΄. Η παλιά πόλη της, έχει πλούσια αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, με πολλά δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα αρχοντικά της Κρακοβίας έχουν να επιδείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων. Το 1978 – την χρονιά που εντάχθηκε η πόλη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.

2η ημέρα: ΚΡΑΚΟΒΙΑ (Αλατωρυχεία Βιελίτσκα)

Πρωινό αφιερωμένο στην επίσκεψη μας στα περίφημα αλατωρυχία της Wieliczka, μόλις 15χλμ από το κέντρο της Κρακοβίας, που έχουν μια ιστορία 700 ετών και περισσότερα από 300 χιλιόμετρα υπόγειων στοών. Μία στοά μάλιστα έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι προς τιμήν του Ευλογημένου Κίνγκα, προστάτη Αγίου των εργαζομένων σε ορυχεία. Η «αλατόγλυπτη» εκκλησία έχει σκαλιστεί, εξ ολοκλήρου, από τους ίδιους τους αλατωρύχους οι οποίοι έφτιαξαν ακόμη και τους πολυελαίους από κρυστάλλους αλατιού. Επιστροφή το μεσημέρι στην Κρακοβία και απόγευμα ελεύθερο στην διάθεση σας.3η ημέρα: Κρακοβία (Αουσβιτς) – Βρότσλαβ. Παρά το γεγονός, ότι έχουν περάσει εβδομήντα και πλέον χρόνια από την απελευθέρωση των εγκλείστων του κολαστηρίου από τους Ρώσους, το όνομα αυτό εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα φρίκη. «Auschwitz» είναι η γερμανική ονομασία της Πολωνικής πόλης Oswiecim, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρειοδυτικά της Κρακοβίας, εκεί όπου οι Ναζί μετέτρεψαν τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο φρικτότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτό που σοκάρει τον επισκέπτη, αφού περάσει το κατώφλι με την κυνική επιγραφή «Arbeit macht Frei»(η εργασία απελευθερώνει), είναι η μεθοδικότητα, η εντατική μελέτη των διαδικασιών και η κατασκευή τέτοιων υποδομών, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα στο έργο αυτό. Η σημερινή μας επίσκεψη απαιτεί γερό στομάχι, ειδικά όταν θα βρεθούμε  μπροστά στα εκθέματα με προσωπικά αντικείμενα, μικρά παπούτσια και ρούχα παιδιών, πολλά από τα οποία ήταν νηπιακής ηλικίας, όταν δολοφονήθηκαν. Το εξαιρετικά οργανωμένο μουσείο είναι ιδιαίτερα διδακτικό και λειτουργεί σαν μια σοβαρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και του φανατισμού κάθε απόχρωσης. Ανοιχτό όλο τον χρόνο, δέχεται περισσότερους από 1.500.000 επισκέπτες και αποτελεί ένα από τα κύρια «αξιοθέατα» της Κρακοβίας. Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς τη δυτική πλευρά της χώρας, στη περιοχή της Σιλεσίας και στη πρωτεύουσα της το Βρότσλαβ.  Αφιξη το μεσημέρι στο ξενοδοχείο μας στο Βρόσλαβ. Από τον 1ο κιόλας αιώνα, το Βρόσλαβ ήταν η μεγάλη και ισχυρή πόλη της νότιας Σιλεσίας. Βοημοί, Αψβούργοι και Πρώσοι άφησαν τα σημάδια τους στη πόλη, που για πολλούς αιώνες ήταν γνωστή με το Γερμανικό της όνομα Μπρεσλάου. Ξεκινώντας την περιήγηση από το νησί Πιάσεκ στον ποταμό Όντρα, θα συνεχίσουμε στη μεγάλη κεντρική πλατεία Ρίνεκ με τα κτίσματα των συντεχνιών και το παλιό Δημαρχείο, από τα ωραιότερα της Πολωνίας. Στη συνέχεια θα φωτογραφίσουμε το περίφημο Hala Silesia έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Μαξ Μπέργκ και θα ολοκληρώσουμε με το Ναό της Αγίας Ελισάβετ, του οποίου ο γοτθικός πύργος φθάνει τα 92μ. Απόγευμα ελεύθερο στην όμορφη πόλη για να την περπατήσετε.

3η ημέρα: ΚΡΑΚΟΒΙΑ – ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΒΡΟΤΣΛΑΒ

Παρά το γεγονός, ότι έχουν περάσει εβδομήντα και πλέον χρόνια από την απελευθέρωση των εγκλείστων του κολαστηρίου από τους Ρώσους, το όνομα αυτό εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα φρίκη. «Auschwitz» είναι η γερμανική ονομασία της Πολωνικής πόλης Oswiecim, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρειοδυτικά της Κρακοβίας, εκεί όπου οι Ναζί μετέτρεψαν τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο φρικτότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτό που σοκάρει τον επισκέπτη, αφού περάσει το κατώφλι με την κυνική επιγραφή «Arbeit macht Frei»(η εργασία απελευθερώνει), είναι η μεθοδικότητα, η εντατική μελέτη των διαδικασιών και η κατασκευή τέτοιων υποδομών, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα στο έργο αυτό. Η σημερινή μας επίσκεψη απαιτεί γερό στομάχι, ειδικά όταν θα βρεθούμε  μπροστά στα εκθέματα με προσωπικά αντικείμενα, μικρά παπούτσια και ρούχα παιδιών, πολλά από τα οποία ήταν νηπιακής ηλικίας, όταν δολοφονήθηκαν. Το εξαιρετικά οργανωμένο μουσείο είναι ιδιαίτερα διδακτικό και λειτουργεί σαν μια σοβαρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και του φανατισμού κάθε απόχρωσης. Ανοιχτό όλο τον χρόνο, δέχεται περισσότερους από 1.500.000 επισκέπτες και αποτελεί ένα από τα κύρια «αξιοθέατα» της Κρακοβίας.Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς τη δυτική πλευρά της χώρας, στη περιοχή της Σιλεσίας και στη πρωτεύουσα της το Βρότσλαβ.  Αφιξη το μεσημέρι στο ξενοδοχείο μας στο Βρόσλαβ. Από τον 1ο κιόλας αιώνα, το Βρόσλαβ ήταν η μεγάλη και ισχυρή πόλη της νότιας Σιλεσίας. Βοημοί, Αψβούργοι και Πρώσοι άφησαν τα σημάδια τους στη πόλη, που για πολλούς αιώνες ήταν γνωστή με το Γερμανικό της όνομα Μπρεσλάου. Ξεκινώντας την περιήγηση από το νησί Πιάσεκ στον ποταμό Όντρα, θα συνεχίσουμε στη μεγάλη κεντρική πλατεία Ρίνεκ με τα κτίσματα των συντεχνιών και το παλιό Δημαρχείο, από τα ωραιότερα της Πολωνίας. Στη συνέχεια θα φωτογραφίσουμε το περίφημο Hala Silesia έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Μαξ Μπέργκ και θα ολοκληρώσουμε με το Ναό της Αγίας Ελισάβετ, του οποίου ο γοτθικός πύργος φθάνει τα 92μ. Απόγευμα ελεύθερο στην όμορφη πόλη για να την περπατήσετε.

4η ημέρα: ΒΡΟΤΣΛΑΒ (ΝΟΤΙΑ ΣΙΛΕΣΙΑ: Κάστρο Κσιάζ, Εκκλησία Ειρήνης στην Σβιντνίτσα)

Αναχώρηση το πρωί για να απολαύσουμε τα αξιοθέατα της Κάτω Σιλεσίας. Ξεκινάμε την επίσκεψη μας από το κάστρο Κσιάζ, ένα υπέροχο κάστρο-παλάτι με δυτικού τύπου μεγάλους  κήπους και βασιλικά έπιπλα! Μια επίσκεψη που θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές! Είναι όμορφο τόσο από άποψης κατασκευής αλλά και θέσης, που εικάζεται ότι ο ίδιος ο Χίτλερ σχεδίαζε να το κάνει κατοικία του. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 13ο αιώνα και αφού καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε 2 φορές ανά τους αιώνες, φιλοξένησε πολλούς Δούκες της Σιλεσίας όταν ακόμα ήταν γνωστό με το όνομα Φύρστενστάιν. Πέρασε στα χέρια των Ναζί το 1944 και στου Κόκκινου Στρατού των Σοβιετικών το 1945, όπου επί εποχής τους χάθηκαν και πολλά έργα τέχνης. Συνεχίζουμε με τη περίφημη εκκλησία της Ειρήνης στη Σβιτνίτσα που χτίστηκε αμέσως μετά το τέλος του Τριαντακονταετούς Πολέμου και την Συνθήκη Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 και αποτελεί τη πρώτη Λουθηρανική εκκλησία που χτίστηκε στην μέχρι τότε καθολική Σιλεσία και ανήκει πλέον στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Επιστροφή στο Βρότσλαβ το μεσημέρι και όλο το απόγευμα στην διάθεση σας για να περιηγηθείτε και να απολαύσετε την γραφικότερη για πολλούς πόλη της Πολωνίας. 

Σημείωση: Θεωρώντας ότι η επίσκεψη που προηγήθηκε στο Άουσβιτς, μας έχει ήδη σοκάρει από την ναζιστική θηριωδία του 2ου παγκοσμίου πολέμου, προτιμήσαμε να σας προσφέρουμε περισσότερο χρόνο να γνωρίσετε καλύτερα το πανέμορφο Βρότσλαβ, παρά να συμπεριλάβουμε στην σημερινή μας εκδρομή την υγρή και καταθλιπτική πολιτεία της Οσόβκα.

5η ημέρα: ΒΡΟΤΣΛΑΜ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πρωινή αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Βαρσοβία. Η γνωριμία μας με την πόλη ξεκινά με το Πάρκο Lazienski. Σχεδιασμένος τον 17ο αιώνα, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πόλης, έχει συνολική έκταση 760 στρέμματα και περιέχει ανθισμένους κήπους, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν, γύρω από το οποίο οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις), σιντριβάνια, λίμνες, αμφιθέατρα, μονοπάτια και γέφυρες. Συνεχίζουμε με την παλιά πόλη της Βαρσοβίας που περιβάλλεται από οχυρώσεις και βρίσκεται στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς της. Θα δούμε την πλατεία της Αγοράς, το Βασιλικό Ανάκτορο, την πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, το μνημειώδες Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών, δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία, καθώς επίσης και το Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζει την Όπερα και το Μπαλέτο. Επόμενη στάση μας στο Εβραϊκό Γκέτο, με το μνημείο των Μαρτύρων της Ναζιστικής θηριωδίας και το νέο υπερσύγχρονο μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας. Διατρέχοντας μια σειρά από μεγάλες λεωφόρους και περνώντας από το μετα-σταλινικό σύγχρονο κέντρο της πόλης, φτάνουμε στην πλατεία του Κάστρου. Πρόκειται για μια απολαυστική διαδρομή γνωστή ως «μίλι», που θα μας φέρει μπροστά στα πιο σπουδαία μνημεία και τα πλέον όμορφα κτίρια της Βαρσοβίας. Ξεχωρίζουν η Εκκλησία της Αγίας Άννας και του Τιμίου Σταυρού, ο Ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό κτίριο του Πανεπιστημίου και το Κάστρο της Βαρσοβίας, ενώ λίγο πιο πέρα θα προσεγγίσουμε το σπίτι της τιμημένης με Νόμπελ, Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί. Στο ελεύθερο απόγευμα που ακολουθεί, προτείνουμε έναν περίπατο στα πεζοδρομημένα τμήματα της παλιάς πόλης, μια επίσκεψη στο υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο Centrum, στην περιοχή Srodmiescie ή έναν καφέ στα ατμοσφαιρικά καφενεία της πόλης.

6η ημέρα: ΒΑΡΣΟΒΙΑ (προαιρετική εκδρομή Ζελάσοβα Βόλα & Βιλάνοφ ανάκτορα) – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Η σημερινή μέρα είναι ελεύθερη και αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να γνωρίσετε σε βάθος την αρχοντική Πολωνική πρωτεύουσα, ξεκινώντας απο την Νέα Πόλη. Μη  σας ξεγελά το όνομα. Η Νέα Πόλη (Nowe Miasto) της Βαρσοβίας είναι εξίσου γραφική και εξίσου…παλιά με την Παλιά Πόλη. Χτισμένη τον 15ο αιώνα, σαν ανεξάρτητη πολιτεία, αυτή η συνοικία διαθέτει καταπράσινες ήσυχες πλατείες, εστιατόρια με κούνιες αντί τραπεζιών και τον πάλλευκο ναό του Αγίου Kazimierz με τον επιβλητικό τιρκουάζ τρούλο. Όπως συνέβη και με την «γειτόνισσά» της, η Νέα Πόλη ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε εκ νέου την δεκαετία του 1950. Μια άλλη πρόταση αποτελεί η εκδρομή μισής μέρας στην κοντινή Ζελάσοβα Βόλα, τη γενέτειρα του μεγάλου μουσουργού Σοπέν. Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο (είσοδος) που γεννήθηκε ο μεγάλος μουσουργός, χρόνος στην διάθεση σας για γνωριμία με την πόλη και επιστροφή στη συνέχεια στην Βαρσοβία. Ακολουθεί επίσκεψη στους υπαίθριους χώρους του ανακτόρου Βιλάνοφ που εντυπωσιάζει κυρίως για την εξωτερική του όψη. Οι όμορφοι κήποι του που επισκεπτόμαστε (είσοδος), πλαισιώνουν αρμονικά το ανάκτορο και γι’ αυτό ο χώρος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «μικρές Βερσαλλίες». Μεταφορά το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας για την επιστροφή μας στην Ελλάδα

 

Φωτογραφίες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Γύρος Πελοποννήσου

Λευκάδα – Πάργα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  •   Βενιζέλου 4, 546 24 Θεσσαλονίκη

  •   Tηλ: 2310 230604 – 2310 285971
            Fax: 2310 238651 – 2310 264833

  •    Mail: info@pantheon-travel.gr

         
© Copyright Pantheon - Travel 2016
Eπιμέλεια: Alpha Marketing | Ανάπτυξη: ArtColor.gr